Ledare – Chefer – kultur & struktur

Publicerad: 2022-13-07

”Går det att skriva intressanta inlägg om lönsamhet?”

 

”Går det att skriva intressanta inlägg om lönsamhet?” Frågan hänger i luften när jag möter min kollega Michaela Persson. Vår tystnad talar sitt tydliga språk…det är svårt.

Vi kommer ofta in av två skäl – högre lönsamhet och ökad effektivitet. Kunder ska givetvis se och känna ”return on investment”. Men inlägg av detta slag ger sällan några ”likes” i sociala medier…

LinkedIn är ett forum där de inlägg som sprids har en tendens att spegla härlighet före verklighet. Här pratar vi ledare före chefer. Här pratar vi om att förvalta våra 24-h för ett rikare liv – snarare än vad effektivitet kan generera för ytterligare intäkter till bolaget. Inlägg om kultur slår bättre än struktur, trots att den ena inte förtar den andra. Visst kan man förenkla och säga att hårda mål realiseras av oss mjuka varelser…och att det därför blir vettigt att beröra de mer mjuka värdena som faktorer som driver fram målen, men då med risk att vi avskrivs som flummiga.

Men om vi nu har ett träningsprogram där vi arbetar med en helhet, bör då inte vår marknadsföring spegla detsamma? Hur säljer man in något som kräver att vi ses för att få till en ordentlig SWOT analys? När värdet känns och märks först efter dialoger från nuläge till önskat läge?

Vår lista av BIZNIZ TOOLS kundreferenser säger nog att vi lyckats ganska bra trots allt…men det är onekligen inte helt enkelt att få fram sitt budskap via sociala medier…

Remcon - Din Verksamhetspartner

Relaterade nyheter

Sök och läs

Kategorier

Följ oss!

Följ gärna oss på sociala medier för nyheter och information

Är bra onboarding viktigt för en lyckad rekrytering?

Vaggeryd & Skillingaryds Näringslivsträff Nyligen var jag på en näringslivsträff i Skillingaryd och under denna träff pratades mycket om svårigheten att hitta personal med rätt kompetens. Frågan jag ville ställa men som jag inte fick tillfälle till var: vad...

Styrkonstruktion Småland AB investerar i sin personal!

Att investera i personalen är att investera för framtiden säger VD Tomas Gustavsson. ”Personalen är den största tillgången i ett företag. Det mesta går att ersätta men personalen är mest svårersättlig. Att vi har valt att satsa...

Quick fix funkar inte….

Vill du ha resultat med förändring av vanor och attityder behöver du hålla på över en längre tid och integrera träningen i din vardag. Är du beredda att investera en timme i veckan för att utvecklas? Du kommer då att uppleva att träningen ger dig mer tid än den tar....

Kontakt

Telefon

+46 (0)703 25 66 71

Email

michael@remcon.se

Adress

Sandsjön 3 567 91  Vaggeryd